Християнська молодь і соцмережі

В сучасному світі соціальні мережі грають велику роль у житті багатьох людей, особливо молоді. Але відомо, що не всі з користю проводять час в соцмережах. Директор відділу комунікації Церкви адвентистів сьомого дня в Україні Сергій Степанюк дає відповіді на питання стосовно правильного користування соцмережами християнською молоддю.

 

Чи можна християнину користуватися соцмережами?

Думаю, тут дуже влучною буде відповідь апостола Павла «Все мені можна, але не все корисно». По-перше, соцмережами користуються зараз майже всі, по-друге, заборонений плід, як кажуть, дуже солодкий. Тому більш актуальним буде питання, як же правильно користуватися соцмережами?

Соцмережі вже давно вийшли на рівень буденності, вони тісно увійшли у наше життя, роботу, відпочинок. Тисячі, а то й мільйони людей за допомогою соцмереж заробляють гроші, одружуються, знайомляться, спілкуються, дивляться фільми, ведуть бізнес тощо.

Люди практично живуть у соцмережах, тому і християнам, я б сказав, навіть потрібно користуватися ними, але, тримаючи перед очима ту високу мету, яку поставив перед нами Бог – зберігати духовну чистоту і нести вістку про любов Божу іншим.

 

Яка користь від користування соцмережами?

chto-takoe-socialnye-setiКожен для себе знаходить там щось своє. Хтось використовує їх як месенджер, хтось як музичний плеєр, комусь цікаво переглядати світлини друзів і постити селфі, а хтось активно обговорює там богословські теми. Великі і дрібні компанії використовують соцмережі для реклами своєї діяльності, а деякі умільці заробляють великі гроші, використовуючи соціальні мережі.

Цікаво те, що рівень довіри в соцмережах (і взагалі в інтернеті) досить високий. Тобто люди більше вірять коментарям в мережі незнайомих людей, ніж реальним людям, яких вони зустрічають «офлайн». Думаю, багато хто з читачів щось купував в інтернет-магазинах, перед тим обов’язково прочитавши відгуки про той товар. Ми беззастережно віримо тому, що там написано. Крім того, набагато популярніші у YouTube ті відеоролики, в яких все справжнє, де хтось просто щось говорить, знімаючи себе на телефон, ніж відео, на створення яких було витрачено купу грошей: декорації, камери, ведучі, монтаж… Люди хочуть бачити реальних людей, читати те, що пишуть реальні люди, спілкуватися більше з реальними людьми у соцмережах, ніж з брендами. Тому використовуйте ці можливості для спілкування з людьми.

 

Як використовувати соцмережі для розповсюдження Євангелії?

sotsialnya_setiВраховуючи вище сказане, для того, щоб проповідувати у мережі, потрібно позиціонувати себе як реальну людину з реальними інтересами, яка вірить у реального Бога. Особисто я не прихильник прямої проповіді у соцмережах, хоча я знаю випадки, коли і вона діє. Як і у реальному житті, на жаль, люди не завжди готові чути відкриту вістку про спасіння у Христі. Але саме соціальна робота відкриває серця людей, коли ти з людиною дружиш, допомагаєш вирішувати актуальні для неї потреби. Точно так і в соцмережах. Там потрібно дружити з людьми. Не просто «накручувати» кількість друзів і підписчиків, але й бути корисним для них.

Я певен, що у кожного з нас є своє хобі. Наприклад, риболовля. Відкривайте групу, присвячену риболовлі, знімайте відео, як правильно насадити хробака на гачок, влаштовуйте опитування, в яку пору доби краще клює…  Збирайте навколо себе тих, хто теж цікавиться цією темою, і дружіть з ними, спілкуючись про риболовлю. І прийде час, коли обов’язково видасться можливість в особистих повідомленнях чи у коментарях завести мову про Христа. Особисто я маю такий досвід. Господь щедро використовує ті технічні засоби, які в нас є зараз для того, щоб виконалося Його повеління-пророцтво «Ідіть по цілому світі й усьому творінню проповідуйте Євангеліє!». Саме через соцмережі ми можемо проповідувати людині, яка живе на іншій півкулі нашої планети.

 

Як уникнути залежності від соцмереж?

Социальные-сети-и-работаЗвичайно, це небезпека, яка приходить дуже тихо і непомітно. Якщо перша думка нового дня – взяти телефон в руки, щоб перевірити повідомлення у ВК, ти не розстаєшся з Фейсбуком протягом робочого дня, а, лягаючи спати, ти прощаєшся зі своїми друзями в Однокласниках, то ти – залежний. У вік постійного технічного розвитку, коли всюди на нас чекає щось новеньке, яскраве, цікаве, ми, не бажаючи цього, стаємо залежними від постійного оновлення інформації.

Просто книги, де немає картинок, нам видається мало, ми вмикаємо телевізор, а паралельно ще длубаємося у телефоні, щоб заповнити спрагу до оновлення інформації.

Спробуйте проаналізувати, скільки часу на добу ви проводите у соцмережах. Є спеціальні програми для браузерів, які рахують час, проведений на тому чи іншому сайті. Ви здивуєтеся, скільки часу витрачається марно. Робіть «розвантажувальні» дні без соцмереж хоча би раз на місяць. Насправді це не так легко, якщо у вас залежність все ж є. Знаєте, я навіть пораджу молитися перед тим, як Ви заходите до соцмереж. По-перше, кількість молитов на день істотно збільшиться, по-друге, Ви реально почнете помічати, як часто туди заходите, і, по-третє, найголовніше – Бог буде керувати Вашим часом і метою перебування на сторінках соціальних мереж.

 

Назвіть правила користування соцмережами саме для християнської молоді.

image10(3)Правило одне – будьте собою. Якщо Ви у реальному житті справжній християнин, то це буде видно по Вашій сторінці. Це буде видно по групам, на які Ви підписані, по фото, які Ви постите на своїй стіні. Насправді, завдяки Вашій особистій сторінці, наприклад у ВК, можна дуже багато про Вас дізнатися: чим Ви живете, яку музику слухаєте, які фільми дивитеся, над чим смієтеся. Пам’ятайте, на Вашу особисту сторінку частенькозаходять ті, хто зацікавився Вашою публікацією чи коментарем, і вони складають враження про Вас, а відтак і про Бога, в якого Ви вірите. Ви у соцмережах представники Бога! Яким Ви його представите? Таким, що підписаний на сторінки з нецензурними жартами, таким, який не може жити, щоб не виставити 12-те селфі за останніх три дні? Є над чим замислитися… Пропоную вже сьогодні проглянути Ваші сторінки, і подумати, яке враження вони можуть справити на Ваших гостей: чи зацікавляться вони Вашим життям, чи захочуть Вам написати повідомлення із запитанням:

«Чому ти не такий, як усі інші? Чому ти щасливий? У кого ти віриш?»

 

Чи можливо підвищити свій рівень духовності за допомогою соцмереж?

socsetiПідвищувати духовність потрібно за допомогою Біблії і молитви. Соцмережі зазвичай все роблять навпаки, адже забирають час, який мав би бути проведений саме у спілкуванні з Богом. Але, все ж, при правильному їх використанні, можна дізнатися щось новеньке, провести час у дискусії на корисні теми, почитати роздуми цікавих людей на біблійні теми. Підписуйтеся на корисні пабліки, дружіть з духовними людьми. Але, наголошую, соцмережі ні в якому разі не можуть замінити живого спілкування з людьми, а тим більше з Богом.

 

Як допомогти іншим з користю проводити час у соцмережах?

Звичайно, «силою не будеш милою», але найкращий метод переконання в правильності тієї чи іншої істини – власний приклад. Живіть так, щоб у Вас запитували, чому Ваше життя набагато якісніше, ніж в тих, хто не знає Бога, ведіть свої особисті сторінки так, щоб з Вас хотілося брати приклад. Саме до правил користування соцмережами відносяться слова Ісуса Христа: «Будьте мудрі, як змії, і невинні, як голуби» (Матв. 10:16).

Журнал «Ознаки часу»

0 ответы

Ответить

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *